• Pályázat

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás több mint harminc éve a fotóriporteri szakma legnagyobb hazai seregszemléje. Az elektronikus lebonyolítási módszer biztosítja a pályázók anonimitását. A nyílt pályázatra amatőr és hivatásos fotográfusok egyarát beküldhetik képeiket. A pályázatra beérkező pályaműveket évről évre tekintélyes magyar és külföldi szakemberekből álló zsűri bírálja el. A zsűrizés hagyományosan nyilvános, az interneten és a helyszínen egyaránt követhető. A díjazott képekből illetve a kiállítás rendezője által a pályázatra beérkezett egyéb fotókból összeállított kiállítás minden évben sok látogatót vonzó, magas presztizsű szakmai esemény. Várjuk mindazok jelentkezését, akik kedvet éreznek egy igazán magas színvonalú szakmai megmérettetéshez!

 

A MAGYAR SAJTÓFOTÓ KIÁLLÍTÁS TÖRTÉNETE

A Magyar Sajtófotó Kiállítás az egyetlen, három évtizednél hosszabb, s ma is töretlenül népszerű kiállítás-sorozat Magyarországon. A közvéleményt mindenkor élénken foglalkoztató tárlat története 1980-ben kezdődött, amikor a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, mint korábban minden évben, meghirdette a Sajtófotó Pályázatot. A pályázatra képek érkeztek, a zsűri értékelt, a tagság felbolydult. Ezt követően 1981-ben, a Műegyetem Klubjában, a klub vezetőjének, Szarka Klárának ötletére, egy klubnap keretében mutatták be a díjazott képeket, és a pályázatra beérkezett többi képet is a falra tették. Az összehasonlításban a díjazott képek nem állták ki a próbát – a zsűri lemondott. Szalay Zoltán fotográfus aktív közreműködésével, a pályázat szemléletét megújítva, új pályázat- és kiállítás-sorozat indult. Szalay Zoltán 30 éven át szervezte a pályázatot és rendezte évenként a kiállítást. 2017-ben bekövetkezett halála után a legjobb fiatal fotográfusnak járó különdíjat a róla nevezték el. A tárlatok rendezését Szalay Zoltán visszavonulása után először Túry Gergely vette át, az utóbbi években Szigeti Tamás állítja össze a bemutatókat.

Az első Sajtófotó Kiállítást 1982-ben, a Műegyetem R-Klubjában láthatta a nagyközönség, 1983-tól pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik leglátogatottabb eseménye lett, eleinte a BNV területén, aztán a Budapesti Kongresszusi Központban, később a Munkásmozgalmi Múzeumban, majd a Néprajzi Múzeumban a World Press Fotó kiállítással együtt. Közben a Sajtófotó Kiállítást bemutatták Moszkvában és 1991-ben Berlinben, ahol Göncz Árpád köztársasági elnök nyitotta meg a Magyar Kulturális Napok keretében.

Évekig a Magyar Nemzeti Múzeum adott helyet a tárlatnak, 2014-ben a Capa Központ lett az otthona a Magyar Sajtófotó Kiállításnak.

A 90-es évek elejétől a Sajtófotó Kiállítást a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya szervezi. A tárlatot Sajtófotó-pályázat előzi meg, amelyre a hivatásos fotóriporterek mellett az amatőr fotósok, s határon túli magyarok is beküldhetik képeiket. A pályázatra beérkező képekből rangos szakmai zsűri választja ki a díjazott képeket, a kiállítás kurátora pedig dönt a további, falra kerülő képről. A tárlaton, értelemszerűen, mindenkor az előző év eseményeiről, történéseiről készült fotókat mutatják be.

Az egyre népszerűbbé vált pályázat és kiállítás elismertségét jelzi azoknak a személyiségeknek a névsora, akik az elmúlt évtizedben megnyitották a tárlatot, többek között Mádl Ferenc köztársasági elnök, Glatz Ferenc akadémikus, Ragályi Elemér operatőr, Koltay Lajos operatőr, Szabó István filmrendező, Nádas Péter író, Kepes András televíziós szerkesztő, Esterházy Péter író, Spiró György író, Parti Nagy Lajos író, Csányi Vilmos író, etológus. A 2009-től a pályázatot nemzetközi zsűri bírálja el.

A Magyar Sajtófotó Kiállítás szerves részévé vált a magyar kultúrtörténetnek, nemcsak Budapesten látható, évente utazik néhány magyar városba, többek közt Debrecenbe, Gödöllőre, Nyíregyházára, Celldömölkre, Szegedre, Pécsre. Több mint két évtizede a kiállítással egyidőben jelenik meg Az év fotói című kötet, amely bemutatja a díjnyertes képeket és válogatást nyújt a pályázat anyagából.

(forrás: A Visszapillantás című kötet felhasználásával)

 

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázat honlapja.

Támogatók és díjfelajánlók

Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
FujiFilm
Contest made easy
CEWE Fotószolgálat
SPAR
hvg
Canon
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Olympus
Ringler Axel Springer
VitaPlus